hullahaz.hu


Az oldalon néha gusztustalan, ocsmány,
undorító képek és videók vannak.

Elmúltál már 18 éves?   

Mi az az irc?

Az irc (Internet Relay Chat) egyszerűen megfogalmazva egy fapados chat. Mégpedig minden mai szarrágó webes chat és más ilyesmi alapja. 1988 augusztusának végén fejlesztette ki a finn isten, Jarkko Oikarinen.

Az ircen nem szobák, hanem csatornák vannak. Lényegében ugyanaz, csak az elnevezés más. Amikor fellépsz ircre, beléphetsz egy vagy több csatornára, arra üzeneteket küldhetsz és a többi ember, aki ugyanazon csatornán fennt van mint amire üzentél, megkapja az üzenetedet. Természetesen lehet privátban is beszélni egymás között, nem szükséges mindent a csatornára küldözgetni (viszont erre érdemes odafigyelni, mert a privát chat megöli az ircet, aminek pont az a lényege hogy a csatikon folyik a társasági beszélgetés).

Hogyan lehet kapcsolódni?

Az irc használatához csak egy kliens kell (program), amivel felcsatlakozhatsz a hálózatra. Szerencsére manapság már nem fontos kapásból programokat telepítgetni irceléshez, van webes felületű irc kliens is. Ha először ismerkedsz az irccel, érdemes ezzel próbálkozni, bár az igazi kényelmet és irces feelinget egy irc kliens program tudja csak megadni. Mi a #qka-n szinte csak a netZ Script Pro-t használjuk, mert kényelmes és okos és szép stb. Hülye lennék nem ezt ajánlani. :)) Hiszen ezt a scriptet nekünk, #qka-soknak fejlesztettem. Innen töltheted le.

netZ Script Pro

Ha a webchatet választod, egyszerűen töltsd ki a nick (becenév) mezőt, chatchannelnek válaszd az other-t, majd írd be a megjelenő kis szövegmezőbe hogy #qka. Ircen minden csatorna neve kettőskereszttel kezdődik. Vannak ugyan speciális, felkiáltójellel vagy & jellel kezdődő csatinevek is, de ezekkel nem kell foglalkoznod, meg amúgy sem valami elterjedtek.

Utána nyomj a go-ra, várd meg amíg kapcsolódik és már bennt is vagy a csatinkon.

Ha irc klienssel szeretnél kapcsolódni, telepítés után indítsd el a programot, írd be hogy /server irc.hu és várd meg amíg kapcsolódik. Ez rossz esetben 1-2 percig is eltarthat. Kapcsolódás után írd be: /join #qka (ha netZ Script Pro-t használsz, nem is kell ezt a két parancsot beírnod, egyszerűen indítás után nyomj F2-t, aztán amikor kapcsolódott, megint nyomd meg)

FIGYELEM: eddig tartott az alapozás, ezután a leírás választ ad az ircen felmerülő szokásos kérdésekre. Ha kezdő irces vagy, mindenképpen olvasd el a leírás végefele található “az irc filozófiájáról” részt!

Mik ezek a parancsok?

Mint láthatod, az irc parancsokat egyezményesen / jellel kezdődően kell kiadni. Legfontosabb parancsok a /server, amivel kapcsolódni tudsz, a /join, amivel tetszőleges csatira tudsz belépni (ha nem létező csatinevet adsz meg, akkor létrehozza azt), a /quit, amivel le tudsz kapcsolódni a hálózatról (bár elég ha bezárod az irc kliensedet) és a /query, aminek a segítségével privát beszélgetést kezdeményezhetsz (pl. /query Penya). Privizni persze úgy is lehet, hogy duplán rákattintasz a nicklistában (jobb oldalon van, a csatin jelenlévő emberek listája) egy névre.

A /me parancs használatával magadra vonatkozó üzeneteket küldhetsz. Pl. /me vacsorazik így néz ki:

me

Mik ezek a kukac és plusz jelek az emberek nevei előtt?

Akinek a neve előtt @ jel van, az op (operátor). Az opok kirúghatnak és kitilthatnak embereket a csatiról, opot adhatnak más embernek és el is vehetik tőle azt. Ezért nincs az ircen demokrácia. :) Akinek + jel van a neve előtt, az voiceos. Mi a #qka-n arra használjuk, hogy a csati tagjait megkülönböztessük vele a pórnéptől. :) Eredetileg arra használandó, hogy a csatornákat az opok át tudják kapcsolni moderáltra. Ilyenkor csak azok tudnak üzenni a csatornára, akiknek van + a nevük előtt, azaz voiceosak.

Hogy lehetek op?

Kezdők rendszeresen azzal nyaggatnak mindenkit, hogy opok akarnak lenni. Ez teljesen természetes, mindenki átesik ezen a korszakon. :) Ne kéregess opot, senki nem szereti. Meg nem is erről szól az egész. Egy csatin általában bőven elég 2, max. 3 op, ha mindig ottvan valamelyikőjük, hogy felügyelje az esetleges rendetlenkedőket.

Ha te hozol létre egy csatornát, automatikusan op leszel. Érdemes létrehozni egyet és próbálkozni a különféle beállításokkal (persze csak ha érdekel).

Mi az a topic? Mik azok a csati módok?

Minden csatornának be lehet állítani egy topicot, azaz témát. Eredetileg erre kéne használni, de persze mindenki csak a hülye üzeneteit, meg linkjeit pakolgatja csak oda. Mi is így teszünk, követve az indusztrív, már bevált formát. :) Azért jó, mert amikor valaki belép a csatira ahol van topic beállítva, akkor automatikusan megkapja azt. Így hatékonyan használható üzenőfalként. Egyetlen hátránya hogy korlátos hosszúságú, egysoros szöveg.

A topic lekéréséhez használd paraméter nélkül simán a /topic parancsot. Ha meg akarod változtatni a topicot, írj a parancs után valamit, pl. /topic ez lesz az uj topic.
Előbb írtam a csati moderált módjáról, amikor csak a voiceosok üzenhetnek. Léteznek még más módok is, a listát úgy tudod lekérdezni hogy az irc kliensedben a csati ablak közepére kattintasz duplán. Itt tudod egyszerűen megváltozatni a topicot is.

mode
 • only ops set topic: csak az opok tudják állítani a csati topicját
 • no external messages: ha ez be van kapcsolva, akkor nem tudsz beüzenni a csatira kívülről, az /msg parancs használatával. úgy a legjobb, ha ez mindig be van kapcsolva.
 • invite only: csak meghívóval lehet belépni a csatira. ha meg szeretnél valakit hívni, használd az /invite nick #csati parancsot.
 • moderated: már volt róla szó
 • key: jelszavassá teheted a csatit, ilyenkor úgy lehet csak belépni hogy megadod a /join parancsnak a jelszót, pl.: /join #csati jelszo
 • limit: csak a megadott számú ember tartózkodhat bennt a csatin maximum. ha pont annyi ember van bennt amekkora a limit, többen nem fognak tudni belépni.
 • private: a csati privát, igazából csak csatik listázásánál játszik kategorizáló szerepet
 • secret: ha ez be van kapcsolva, akkor a csati nem jelenik meg a csatin bennt lévő emberek whoisában (erről mindjárt bővebben írok)

Ezeket a módokat csak akkor tudod állítani ha op vagy. Az ablak közepén látható banlistáról később lesz szó.

A modeokat nem csak az ablak segítségével változtathatod meg. A /mode parancs használatos erre. Bővebb infót erről a kliensed helpjében találsz. Egy példa: /mode #qka +o szar – op adása szar-nak a #qka csatin. Másik példa: /mode #qka +k ab1cd2 – csati jelszavazása (jelszó: ab1cd2)
Mi az a whois?

A /whois parancs segítségével információt lehet lekérni másokról. Így néz ki például Penya whoisa:

whois
 • host: két részből áll. a @ előtti rész az ident, ezt jó ha megjegyzed, néha elő fog jönni irces pályafutásod során. a @ utáni rész az illető hostneve. ez annak a gépnek az internet “címe”, ahonnan felkapcsolódott.
 • realname: valós név :) az irc kliensedben tudod magadnak beállítani.
 • csatik: ezeken a csatikon van bennt az illető. a felsorolásban látni hogy Penya minden csatin op amin benntvan. micsoda egy görény alak. de nem mindegyik csati van itt kilistázva amelyeken Penya bennt van, ugyanis a secret csatikat itt a whoisban nem látni. a secret moderól előbb volt szó.
 • irc szerver: melyik irc szerverre kapcsolódott fel (erről lesz nemsokára még bővebb info)
 • idle: mióta nem üzent az ircre semmit sem.
 • connected: mikor kapcsolódott fel.
 • uptime: mennyi ideje van felkapcsolódva.

Mindegy hogy milyen szerverre kapcsolódok? Mi az az ircnet?

Mi a legrégebbi irc hálózatot, az ircnetet használjuk. Ez nagyon sok irc szerver gépből áll, a világ minden tájáról vannak összekapcsolva. Általában a szerverek úgy vannak beállítva, hogy pl. magyar szerverre csak Magyarországról lehet csatlakozni, angol szerverre csak Angliából. Van 1-2 nyitott szerver is, de igazából nincs értelme ezeket használni, mert Magyarország jól el van látva irc szerverekkel.

Léteznek más irc hálózatok is, mint pl. a QuakeNet vagy az EFNet. Ott kicsit másképp működnek a dolgok, plusz szolgáltatásokkal van bővítve a hálózat stb., de igazából teljesen meg vagyunk elégedve a jó öreg ircnettel. De lehet hogy csak a mindent elvakító ircszerelem beszél belőlem. :))

Ha magyar szerverre akarsz csatlakozni, használd az egységes irc.hu címet. (/server irc.hu)

Mik azok a banok? Mi azok a lineok?

A ban azt jelenti: eltiltás vagy kitiltás. Az opok tudnak banolni. Ha duplán rákattintasz a csati ablakra, láthatod az éppen aktív banok listáját. A banok csak a csatikra vonatkoznak, a lineok pedig szerverekre. Pl. a szerverről való banolást hívják k-linenak. Az i-line pedig olyan mint a csatin az /invite. Bővebben a banokról, lineokról az irc.hu-n olvashatsz.

Mik azok a botok?

Szinte minden irc csatornán vannak botok. Ezek sima számítógépes programok, de úgy jelennek meg ircen mintha emberek lennének, néha még beszélnek is, mint a mi Pletykasunk. A botok a csati rendjének fenntartására használatosak. A csati tulajai a botoktól tudnak opot kérni, vagy ha valaki floodol (egymás után hirtelen sok üzenetet beküld) azt kirúgják, stb.

A legnépszerűbb irc bot program az eggdrop.

Színezés

Az üzeneteidet színezheted, kő kemény 16 színnel. Nyomj ctrl+k-t és előjön a paletta.

Színválasztó

Miután kiválasztottad a színt, egy vezérlőkarakter és egy szám szúródik be a szövegedbe, az az után lévő szöveg már színes lesz. A színezéssel ésszel kell bánni, senki sem szereti ha teleszivárványozzák a képernyőjét (megintcsak hangsúlyozom, ez nem a chat.hu) :)

Az irces filozófia (FONTOS)

Azt hiányolom minden ircről készült leírásból, hogy nem beszélnek a különleges irces filozófiáról. Teljesen más hozzáállást igényel mint elsőre gondolná az ember. A kezdő ircesek általában türelmetlenül várják az azonnali választ kérdéseikre, amint felcsatlakoznak ész nélkül beszélnek, aztán amikor végeztek, szó nélkül elhúznak.

Régen ez még lehet így is volt rendjén, de mára már kialakult a jóféle halál nyugis irces magatartásforma. Az irc könnyen jó társ lehet mindennapjaidban, segítheti is a munkát ha ésszerűen bánsz vele (nem bámulod folyamatosan).

Az ircerek nem ülnek állandóan a gép előtt, vagy ha ott is vannak, nem figyelik állandóan az irc klienst hogy jött-e üzenet. Tehát türelmesnek kell lenni. Meg kell szokni azt, hogy ha kérdezel valamit, nem azonnal, hanem mondjuk csak 5 perc múlva jön a válasz. (ha valami nagyon sürgős, érdemes a csatira beírni a keresett fél nickjét, hátha csipog a kliense, jelezve hogy keresik) (ilyenkor persze nem szabad átesni a ló túloldalára, pl. queryzni meg ilyesmi)

Figyelni kell arra is hogy ez mégcsak nem is MSN Messenger. A meszendzserről jövők általában imádnak minden egyes beírt szó után entert ütni. Ez még talán meszendzsernél nem is baj, de ircen totális káoszt okoz, olvashatatlanná teszi a szöveget.

Jó az, amikor estefele/éjszaka mindenki otthon ül a gép előtt és beszélget, amikor egész nap jönnek a poénos linkek, vagy a reggelig tartó óriási dumálások. Ezért is van az, hogy általában az ircerek éjszakai baglyok :)

Miért írnak sokan ékezet nélkül?

Egyszerűen azért, mert gyorsabb és kényelmesebb, nem kell túrkálni az egymás hegyén-hátán lévő ékezetes gombok között. Én még hozzátenném azt is, hogy sokkal kifejezőbb tud lenni egy ékezet nélküli szöveg, az irces stílus miatt. Egy idő után rájössz hogy mire gondolok. :) Persze egyáltalán nem kötelező ékezet nélkül írni, azért meg végképp ne kezdj el ékezet nélkül írni, mert azt hiszed hogy az a menő.

Bővebb info az ircről

Ez az írás inkább egy gyakorlati rövid ismertetőnek, kedvcsinálónak készült. Ha jobban érdekel az irc, olvasd el a leírásokat az irc.hu-n, olvasd el az irc kliensed helpjét, vagy nézz körül a weben. De az a legjobb, ha feljössz ircre és használod.

Mi is szívesen segítünk a #qka-n. Kérdéseidet a csatin tedd fel, biztos lesz aki megválaszolja. Mivel időnk és türelmünk véges, légyszíves vedd észre ha már fárasztó kérdéseket teszel fel.

Nonoo