hullahaz.hu


Az oldalon néha gusztustalan, ocsmány,
undorító képek és videók vannak.

Elmúltál már 18 éves?   

Monthly Archive for August, 2006

Bogarak

Porsche

Tükör

Ezzel kapcsolatos érdekesség, hogy az emberen kívül két élőlény van, amelyik képes felismerni önmagát a tükörben: a majmok és a delfinek.

Kilövés

http://theync.com/h082206slingshot.shtml

ReiserFS partíció átméretezése

Mai, erősen szakmai jellegű ismeretterjesztő postunkban vizsgáljuk meg, hogyan is kell egyszerűen és gyorsan Reiser fájlrendszerű partíciókat átméretezni Linux alatt anélkül, hogy single-user módba mennénk. Szóval ezt akár otthonról ülve is végigcsinálhatod a szervereden.
Szükségünk lesz a resize_reiserfs nevű programra, amit a reiserfsprogs (debian) csomagban találhatunk meg. Először umountoljuk az átméretezésre váró partíciót (pl. umount /dev/sda1).

Ha ez valamiért nem megy, azt írja hogy még használatban van a partíció (locked), akkor az fuser -m /dev/sda1 paranccsal listáztathatjuk, hogy az adott fájlrendszert milyen PIDes processzek használják (minden PID után van egy betűnyi vezérlőkód, ezzel nem kell foglalkozni). Ezeket egyenként is killelhetjük, de az fuser tudja mindet egyszerre, a -k kapcsoló használatával. Az -i kapcsoló használatával rákérdez minden egyes killre. Tehát adjuk ki az fuser -k -i -m /dev/sda1 parancsot.

Most jön a Reiser átméretezés. Adjuk ki a resize_reiserfs -s 10G /dev/sda1 parancsot. Ez így 10 gigásra fogja átméretezni a partíciót, ha pl. 500 megásra akarod, írj 500M-et. Nagyon jó dolog, hogy lehetőség van arra is, hogy pl. 5 gigával csökkentsd a jelenlegi partíció méretet. Ehhez írj -5G -t méretként. Növelni is hasonlóképpen lehet (+3G).

FONTOS! Ha csökkented a partíció méretét, picivel kevesebbre vedd a méretét mint amit valójávan akarsz. Pl. ha 10 gigával akarsz csökkenteni, csökkents 11 gigával. Ha növelni akarsz, akkor is kevesebbel növelj mint amennyivel ténylegesen szeretnél. Erre azért van szükség, mert a resize_reiserfs nem írja át a partíciós táblát, csak a fájlrendszert rendezi át és csökkenti annak méretét. A partíció oprendszer által is látható méretét majd az fdiskkel vagy a cfdiskkel állítjuk be.

A biztonság kedvéért ezután futtassunk le egy ellenőrzést az átméretezett partíción: reiserfsck –check –fix-fixable /dev/sda1

Ha minden OK, indítsuk el az fdisket a meghajtóra: fdisk /dev/sda. Listáztassuk ki a partíciós táblát a p parancs kiadásával:

Disk /dev/sda: 250.0 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 1 18358 147460603+ 83 Linux
/dev/sda2 18359 30401 96735397+ 83 Linux

Ez itt már egy átméretezett partíciót mutat, bocs, de a leírást az átméretezés után készítettem :) Az a lényeg, hogy jegyezzük le, hogy az átméretezendő partíciónk hányas cylindernél kezdődik. Ha az első partíciót akarjuk átméretezni, a táblából látható hogy az az 1-es cylindernél, a második partíció a 18359-esnél kezdődik.

Ezután töröljük a partíciót. Nem kell megijedni, nem fognak elveszni az adataink (persze ha mindent jól csinálunk) :) Ezért is érdemes mindenféle ilyesmi munka előtt alaposan backupolni. Tehát adjuk ki a d parancsot, adjuk meg neki hogy melyik partíciót akarjuk törölni. Ha ez megvolt, adjuk ki az n parancsot, hozzunk létre egy olyan partíciót, ami az előzőleg feljegyzett cylinderen kezdődik és olyan méretű, amilyenre valójában szeretnénk méretezni a partícionkat. Ezután adjuk ki a w parancsot.

Nincs más hátra, mint újra átméretezni a fájlrendszerünket akkorára, hogy kihasználja a partíció valós méretét. (ezért kellett kisebb méretet megadni a resize_reiserfsnek a korábbiakban) Ehhez adjuk ki simán a resize_reiserfs /dev/sda1 parancsot. Ezután újra hajtsunk végre egy ellenőrzést a fájlrendszeren: reiserfsck –check –fix-fixable /dev/sda1

Ha minden OK, mountolhatjuk az átméretezett fájlrendszerünket és készen is vagyunk.

Szétkúrunk

(02:33:46) (+Dudu_) gyerekek
(02:33:50) (+Dudu_) mar nem fekszem le
(02:33:50) (@Pletykas) Dudu_: SzÉtkÚrunk!!!!! Küldd ezt tovább 10 barátodnak és akkor nem kúrunk szét, különben is mit szólsz,hogy penya elbaszta az eniac-ot?

Doggie Style

TV

Hihetetlen, lehet nézni Hawaiii-i TV-t meg Dél-Afrikait. Magyar is van, de lófasz.
http://wwitv.com/portal.htm

Salgótarján és környéke

Igazán jó panorámaképek.

salgotemplom.jpg

Bödőcs Tibor

A csávó megüti azt a szintet, hogy postoljam a videókat:


Mágnes

Az énekkar

Az alábbi képet Penya találta egy gportalos honlapon. Nem tudjuk, hogy ilyen minőségű képpel pontosan mit is akar megmutatni a kép készítője. :)

enekkar.jpg

iRcNeT Rulez!

ircnet

Vízlépcső

Ez egy régebbi ziza.ru-s link, de most újra felbukkant a kispadon és gondoltam linkelem.

vizlepcso.jpg

Homokvárak

homokvar.jpg